Ennakkomaistiaisia

Tässä vain muutaman ohjelmanumeron maistiainen Finnconin tulevasta tarjonnasta. Näiden lisäksi luvassa on kymmeniä tunteja muuta ohjelmaa sisältäen esitelmiä, paneeleja, työpajoja ja musiikkia.

Julkistimme myös pari esimerkkiä tulevasta englanninkielisestä ohjelmasta: http://2016.finncon.org/en/program/teasers/

Terveisiä tuonpuoleisesta – ACD:n haudantakainen elämä ja teot
Suvi Laine/ Sherlock Finland ry

Kirjailija Arthur Conan Doyle tunnetaan parhaiten mestarietsivä Sherlock Holmesin luojana, mutta harvempi tietää, että kirjailija oli myös vakautunut spiritualismin puolestapuhuja ja jätti etsivätarinoiden rustaamisen keskittyäkseen henkimaailman tutkimiseen vanhoilla päivillään. Conan Doylen uskomus henkiolentojen läsnäoloon oli niin vahva, että hän lupasi jopa testamentata palkkion sellaiselle meediolle, joka pystyisi todistetusti ottamaan hänen henkeensä yhteyttä hänen kuolemansa jälkeen.

Näitä yhteydenottoja haudan takaa onkin sitten tullut aina Conan Doylen kuolemasta tähän päivään asti, ja tällä luennolla perehdymmekin Conan Doylen jännittävään ja monivaiheiseen haudantakaiseen puuhasteluun eri meedioiden taltioimien kohtaamisten kautta. Tule siis kuulemaan, kuinka Arthur Conan Doylen henki kiroaa Sherlock Holmesia ja muun muassa haastaa perikuntansa ouija-laudan kautta oikeuteen!

Nörttikulttuurin nousu ja (t)uho: Muistiinpanoja akateemiselta tutkimusmatkalta nörttiyden ytimeen
Essi Varis, Jonne Arjoranta, Katja Kontturi, Tanja Välisalo

Nykykulttuurin ilmiöihin perehtyneet tutkijat järjestivät Jyväskylän yliopistossa luentosarjan ja seminaarin, jossa nörttiydelle etsittiin uusia määreitä ja selityksiä. Tässä paneelissa he keskustelevat siitä, mitä hankkeista opittiin ja ei opittu. Ketä saa haukkua nörtiksi – ja kuka puolestaan on ”todellinen nörtti”? Mikä Lovecraftia palvovia roolipelaajia, sujuvaa haltiaa suoltavia cossaajia, vulcanuslaisia nettiaktivisteja ja muita stereotyyppejä oikeastaan yhdistää? Ja eikö jokainen nykyään omista ainakin yhden mangapokkarin ja pelikonsolin?

Teetaide – Todellisuus ja dystopia
Reetta Vuokko-Syrjänen

Japanilainen teetaide on Emmi Itärannan teoksen Teemestarin kirja kulmakivi, mutta millaista teetaide on todellisuudessa? Mitä perinteisessä teetilaisuudessa tapahtuu, ja miten teen nauttimiseen voi kulua puoli päivää? Teemestarin kirjan maailmassa vesi uhkaa loppua, mutta mikä merkitys vedellä on japanilaisessa teetaiteessa? Tässä esityksessä tarkastellaan japanilaisen wabichan ydinkäsitteitä ja pohditaan, miten Teemestarin kirjan dystopinen teetaide rakentuu niiden varaan.