Anne Leinonen

AnneLeinonen

Kuva: Terhi Sinikorpi

Anne Leinonen (s.1973) on moneen kertaan palkittu keskeinen kirjoittaja, tutori ja toimittaja Suomen tieteis- ja fantasiakirjallisuuden kentällä. Hänen novellejaan on julkaistu sekä aikakauslehdissä että antologioissa, ja ne ovat voittaneet useita (fandomin äänestämiä) Atorox-palkintoja. Kritiikin kiittämiä tieteisromaaneja ovat esim. Viivamaalari ja Ilottomien ihmisten kylä, sekä erityisesti yhdessä Eija Lappalaisen kanssa kirjoitettu trilogia Routasisarukset. Nuorten- ja aikuisten proosan kirjoittamisen lisäksi hän on siirtynyt kuunnelmaan ja televisiodraamaan.

Anne Leinonen liikkuu sujuvasti sekä tieteiskirjallisuuden että fantasian alueella. Hänen tekstissään korostuvat teemat toiseudesta ja vieraudesta sekä yhteisön ja yksilön suhteen ongelmista. Luonto on tärkeällä osalla hänen työssään, se kuljettaa tarinaa ja toimii sekä tapahtumien näyttämönä että symbolisella tasolla. Leinosen proosa on tiivistä, hän ei kuvaile ulkokohtaisesti vaan vie lukijansa keskelle tapahtumia ja henkilöidensä elämää. Hän on myös erittäin taitava ja omaleimainen kielen käyttäjä. Anne Leinonen kokeilee mielellään erilaisia tyylilajeja sekä pitää vireillä useita samanaikaisia töitä. Hän on erityisen tunnettu taidostaan tehdä yhteistyötä muiden kirjoittajien kanssa.

Kirjallisten salonkiensa ja kirjoittajaleirien ohella Anne Leinonen on kouluttanut jo parikin sukupolvea Suomen tieteiskirjoittajien puheenjohtajana ja toimittamalla kirjoittajaoppaita. Anne Leinosen toiminta on vaikuttanut voimakkaasti scenen kansainvälistymiseen ja kirjalliseen katu-uskottavuuteen.

Lue lisää Usvazinen weppisivuilta sekä Toimittajan spekulatiivisesta lokikirjasta.

Viikonlopun ohjelmanumerot:

Perjantai
16.00 On Writing

Lauantai
10.00 Avajaiset
11.00 Suomalainen Mytologia
14.00 Kansanperinteestä utopioihin – myytit ja kansanperinne mielikuvituksen polttoaineena
16.00 Sex, drugs and Puss ’n Boots

Sunnuntai
12.00 Signeeraus
13.00 Nanosiblings – Kirjasta transmediaksi
14.00 Guest of Honor speech
16.00 Kaffeeklatch
17.00 Päättäjäiset